Uroš davidović u biblioteci: Srpsko selo 2030. godine – mogućnosti i izazovi

Uroš davidović u biblioteci: Srpsko selo 2030. godine – mogućnosti i izazovi

U prepunoj sali Narodne biblioteke u Jagodini u utorak, 30. januara održana je tribina na kojoj je govorio jedan od retkih ljudi u Srbiji kojima poljoprivrednici potpuno veruju – Uroš Davidović, urednik emisije „Bolja zemlja“ na Hepi televiziji, ali i neko ko je danas zaista autentični zaštitnik interesa srpskih poljoprivrednika.

4U okviru projekta „U korak sa Evropom“ koji jagodinska biblioteka sprovodi uz podršku Evropske unije na tribini se govorilo o budućnosti srpskog sela do 2030. godine. Ovo je praktično nastavak ideje o pomoći našim poljoprivrednicima kroz projekat Poljoprivredne biblioteke – AgroLib.

Gost je dao pomalo sumornu sliku realnosti srpskog sela i poljoprivrede, ali i na zanimljiv način istakao prednosti koje donosi proces pridruživanja EU.  U tom kontekstu, Uroš Davidović je prisutne upoznao sa agrarnom politikom Evropske unije, kao i sa izazovima koje EU rešava, a slični su izazovima sa kojima se susreću i poljoprivrednici u Srbiji.

Veliko interesovanje za temu pokazala su i pitanja jagodinskih poljoprivrednika koja su se odnosila na konkretne probleme sa kojima se suočavaju u procesu apliciranja za državne subvencije, ali i sredstva iz IPARD fondova EU koja su od skoro dostupna i srpskim poljoprivrednicima. U diskusiji je i istaknut problem zastupanja srpskih poljoprivrednika u formiranju državne agrarne politike, ali bila su postavljena i pitanja i o GMO hrani, kreditima za poljoprivredu i mnogim drugim temama.