Урош давидовић у библиотеци: Српско село 2030. године – могућности и изазови

Урош давидовић у библиотеци: Српско село 2030. године – могућности и изазови

У препуној сали Народне библиотеке у Јагодини у уторак, 30. јануара одржана је трибина на којој је говорио један од ретких људи у Србији којима пољопривредници потпуно верују – Урош Давидовић, уредник емисије „Боља земља“ на Хепи телевизији, али и неко ко је данас заиста аутентични заштитник интереса српских пољопривредника.

4У оквиру пројекта „У корак са Европом“ који јагодинска библиотека спроводи уз подршку Европске уније на трибини се говорило о будућности српског села до 2030. године. Ово је практично наставак идеје о помоћи нашим пољопривредницима кроз пројекат Пољопривредне библиотеке – АгроЛиб.

Гост је дао помало суморну слику реалности српског села и пољопривреде, али и на занимљив начин истакао предности које доноси процес придруживања ЕУ.  У том контексту, Урош Давидовић је присутне упознао са аграрном политиком Европске уније, као и са изазовима које ЕУ решава, а слични су изазовима са којима се сусрећу и пољопривредници у Србији.

Велико интересовање за тему показала су и питања јагодинских пољопривредника која су се односила на конкретне проблеме са којима се суочавају у процесу аплицирања за државне субвенције, али и средства из ИПАРД фондова ЕУ која су од скоро доступна и српским пољопривредницима. У дискусији је и истакнут проблем заступања српских пољопривредника у формирању државне аграрне политике, али била су постављена и питања и о ГМO храни, кредитима за пољопривреду и многим другим темама.