• У служби квалитетнијег живота младих
  • У служби квалитетнијег живота младих
  • У служби квалитетнијег живота младих
  • У служби квалитетнијег живота младих
  • У служби квалитетнијег живота младих

У служби квалитетнијег живота младих

#EvropazaMene #EU2me

Динамично ЕУ преподне у Библиотеци 27. марта почело је интерактивним квизом за средњошколце. Квиз је одржан као девети сусрет у оквиру пројекта „У корак са Европом“ и представљао је иновативан и занимљив начин едукације младих о користи од процеса приступања Европској унији.

Аутор квиза на платформи Kahoot, Иван Симић, иначе председник Управног одбора НВО „Екозон“ и дугогодишњи омладински активиста, на почетку радионице је изнео неколико чињеница о томе како студирати, учити, волонтирати или једноставно путовати по Европи користећи образовне капацитете ЕУ који су стављени на располагање Србији током приступног процеса. Све те информације су заправо биле одговори на предстојећем квизу. Млади Јагодинци су показали завидно знање о ЕУ, а помоћу флајера који су им подељени током квиза, то знање ће поделити и са вршњацима који нису могли да присуствују данашњем квизу.

Наредни квиз био је 30. марта, када су прилику многи млади људи искористили и да поставе конкретна питања аутору презентације и квиза Ивану Симићу из јагодинске НВО „Екозон“ који им је детаљно одговарао на питања о волонтирању и програмима размене са земљама и образовним институцијама Европске уније.

Активности за младе настављене су 11. априла, где су нам у гостима били Ђорђо Цвијовић, Нина Стојановић, Зорана Миловановић, активисти Форума младих Европског покрета у Србији, као и Ивана Маркулић, председница Форума младих Европског покрета у Србији. Говорили су о значају приступања Србије Европској унији, али и о конкретним користима коју млади Јагодинци могу имати од самог процеса приступања. Гости из Београда, по годинама блиски присутним средњошколцима, на занимљив и младима близак начин одговарали су на питања која су интересовала присутне: Зашто је важно да Србија буде чланица ЕУ? Зашто је то битно за грађане Србије и које су то могућности које ЕУ пружа младима? Какви су то програми мобилности у виду краткорочних и дугорочних размена / тренинга / волонтирања и како студирати на европским универзитетима?

У занимљивој и живој дискусији младе Јагодинце су интересовали конкретни актуелни пројекти за младе, али и како да аплицирају за волонтирање и школовање у земљама ЕУ.

Одмах сутрадан, 12. априла одржана је обука за младе лидере у организацији АИЕСЕЦ Србије, Алтернативног културног центра и градске библиотеке.

На обуци су говорили Весна Тодоровић (Од идеје до дела), Филип Богдановић (Јавни говор), Јасмина Ђорђевић (Како опстати?) и Матија Ђумић (Growth Hacking – како са мало труда имати десет пута веће резултате у продаји и маркетингу?). Интернационална студентска организација АИЕСЕЦ окупља младе људе широм света и омогућује им да развију свој лидерски потенцијал кроз волонтерско и стручно искуство у иностранству, као и кроз укључивање у националне пројекте. Организовање оваквих трибина жели да оснажи капацитете омладинаца и омладинских организација за квалитетније школовање путем студентских размена, волонтирања и пракси, али и започињање бизниса, способност јавног говора и уопште проширивање видика у служби квалитетнијег живота младих.