Трећи сајам пчеларства у Београду

Трећи сајам пчеларства у Београду

У Београду је 12.2.2011. отворен Трећи државни пчеларски сајам – сајам пчеларства, иновација, меда и производа од меда, на којем је учестовало 75 излагача из Србије и иностранства. Сајам је отворио министар трговине Слободан Милосављевић, који је нагласио да сајам поред излагачког има и едукативни карактер. Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), Родољуб Живадиновић, истакао је приликом отварања да је Србија земља у којој се производи висококвалитетан мед и да се сва произведена количина може извозити у иностранство. Представници светске организације пчелара „Апимондија“ најавили су да ће се 2012. године у Београду одржати Симпозијум пчелара који ће помоћи развоју пчеларства у Србији.
У организацији Скупштине града Јагодине чланови пчеларског удружења „Поморавље“ и удружења „Пчелар“ из Багрдана, са представником АгроЛиб тима посетили су Сајам. Посебно је било занимљиво предавање које је одржао председник Апимондије, Жил Ратиа, о могућим узроцима масовних слабљења и нестанка пчелињих друштава који се дешавају широм света! Иако се тачан узрок не зна, сматра се да је главни узрок прекомерно коришћење пестицида у интензивној пољопривредној производњи. Жил је истакао значај пчела и пчеларства за пољопривреду и биодиверзитет. Осим штетног дејства хемијских средстава, могући узрок слабљења и нестајања појединих пчелињих друштава је и недостатак одговарајуће хране. Поља прекривена разноврсним цвећем замењују поља кукуруза чији полен не садржи довољно протеина који су неопходни за развој пчела.
Поред бројних иновација које су се могле видети на сајму, своју иновацију, Маленовићев Кавез, представио је пчелар из околине Јагодине, Маленовић Радосав.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *