Сузбијање вишегодишњих корова

Сузбијање вишегодишњих корова

На територији Поморавског округа њиве су закоровљене вишегодишњим коровима као што су: дивљи сирак,паламида,пиревина,зубача,попонац и други. За разлику од једногодишњих корова који се размножавају само семеном вишегодишњи корови се размножавају на два начина: семеном и вегетативним разножавањем, најчешће путем ризома и због тога је сузбијање ових врста корова отежано.

Сузбијање вишегодишњих корова може да се врши применом следећих мера :

1.Агротехничке мере

Агротехничке мере обухватају основну тако и допунску обраду земљишта, међуредну култивацију, све оне мере које доводе стварању повољних услова за развој усева и повећавају конкурентске способности усева у односу на коров.

Дубоко орање има велики значај за сузбијање вишегодишњих корова. Ефекат ове мере зависи од дубине орања као и времена.Са повећањем дубине ,повећава се и ефекат сузбијања корова. Дубоко орање треба да буде изведено на дубину од 30-40 цм. Има за циљ уништавање свих надземних делова биљке као и да избаци на површину подземне органе (ризоме) како би се смањила њихова виталност и како би били уништени деловањем неповољних спољашњих услова током зимског периода.herbicidi_2

Заоравање стрништа је једна од агротехничких мера која доводи до уништавања свих надземних делова , изазивања семена на клијање, изазива се обнављање корова што доводи до изнуривања биљака.Једнократно заоравање стрништа има за последицу и уситњавање и изоравање плитко постављених органа вегетативног размножавања.Површину земљишта после заоравања треба поваљати како би се омогућио доток капиларне воде из дубљих слојева и повећања клијавости семена.

2. Хемијске мере

Хемијске мере се примењују у циљу спречавања клијања и ницања корова (из семена) као и третирање никлих корова на стрништу.

Најефикаснија мера борбе против вишегодишњих корова је третирање корова на стрништима како би се елиминисао њихов развој из ризома наредне године.

Третирање се обавља после жетве, када корови достигну висину око 20-30 цм , када су у фази интензивног раста, а обавезно пре цветања, због ефикаснијег усвајања хербицида и спровођења до ризома.Због сушног периода који је наступио после жетве препорука је да се прво обави напред поменуто заоравање стрништа како би се коров провоцирао на клијање и ницање.cirsium-arvense-ha-ahaines-b

За сузбијање корова на стрништу користе се тотални хербициди, на бази активне материје глифосат. На тржишту има велики број тоталних хербицида: Glifosat SL 480, Glifomark, Clinic 480 SL , Glyfos, Glifogal,Dominator ,Sirkosan и други. Kоличина препарата који треба применити зависи од врсте корова присутних на њиви. Ако на третираним површинама преовладава дивљи сирак може се користити око 5 л/ха препарата. На њивама где су присутни и паламида и попонац потребно је повећати количину препарата, око 6-7 л/ха. Ако је на њивама присутна и дивља купина и зубача количина препарата треба да буде до 8 л /ха. Битно је приликом третирања користити мање количине воде, како би капљице биле ситније и ефикасније усвајање препарата.

Третиране површине не треба обрађивати најмање 3 недеље како би препарат доспео до ризома. После третирања тоталним хербицидом може се сејати било који усев, јер ови хербициди се усвајају само преко зелене масе биљака и нема остатака у земљишту.

Саветодавац за заштиту биља
Љиљана Јеремић

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *