Шта се све може направити од ароније

Шта се све може направити од ароније

Поред плодова, листови ароније се могу користити за чај. По изгледу подсећају на листове вишње са веома великим садржајем витамина. У јесен, после првих мразева, добија црвену и љубичасту боју. Чај има укус и мирис језгра бадема. Са додатком меда и лимуна има јако окрепљујуће дејство. На литар кључале воде довољно је додати 5-6 листова, поклопити и оставити да се охлади. На исти начин могу да се користе и суви плодови.

Први засади ароније у Србији засновани су у организацији ПИК Таково, Горњи Милановац, седамдесетих година XX века. Саднице су увезене из Украјине. Идеја да се она користи за производњу сокова није остварена до краја, па се данас концентрат за сокове увози из Пољске. Користи се само као бојадисер, јер сокова од ароније нема под тим именом код нас. Литар сирупа може да обоји 100 л воде. Од килограма плодова може да се исцеди 600 мл сока који се чува после „високе пастеризације“ на 92°Ц. Не користи се стерилизација, како би се сачувала природна арома воћа. Маса добијена после цеђења сока, може да се заслади и скува као пекмез или џем, који такође имају лековита својства. Осим овога, цели плодови ароније могу да се користе и за справљање џемова и слатка, желеа, воћних салата, за добијање вина, ракије, и ликера, као што се то ради од грожђа. Неки људи их стављају у парадајз салату, а млекаре праве воћне јогурте са соком ароније. Сладолед са соком ароније има дивну љубичасту боју. Сок ароније може да послужи и у справљању разних колача и посластица у боји.

Само неки од производа где се користе плодови ароније су:

•     сокови

•     ликери и ракије

•     јогурти

•     кондиторска индустрија

•     природне боје

•     фармацеутска индустрија

Свежи плодови имају опор укус, сок мирише на примесе које садржи и бадем па по укусу подсећа на бадеме и има опор укус. Искористивост плода ароније за сок је високих 75 – 80 %, што можемо и повећати за 6 %, ако плодови пре цеђења одлеже неко време на -5°Ц. Прерађивачка индустрија веома цени сок ароније као природно средство за бојење тј. као бојадисере, будући да је тамноцрвена и црна боја сока од ароније видљива и након разређења. С друге стране, соком ароније може се поправити укус и боја других сокова. Осим чистога сока, производи ароније у текућем стању су још и нектар, концентрисани воћни сок, сируп и освежавајућа пића. Такође се све више препознаје вредност ароније за пуњење карамела, чоколадних бомбона, за производњу кандираног воћа и сладоледа. Плодови се могу на много начина користити и у кухињи, првенствено у комбинацији са другим воћем. Од ароније се углавном прави пекмез и компот, али се она може и сушити . Компот је опорог и киселкастог укуса. Осим тога, од ароније се може правити и мармелада, желе и кандирано воће. Плодови ароније користе се у производњи мармеладе од јагода, којој они дају тамнију боју и већу стабилност.

Корисна дејства ароније

sadnica-aronijeУ бившем СССР-у аронија је због састојака важних за медицину била сврстана у лековито биље. Тако се користила за производњу витаминских таблета, али и лекова против капиларних токсикоза, анацидног гастритиса и крварења. Плодови ароније наводно помажу и код дечјих болести, болести јетре и жучи, упала желуца, алергија, кожних болести, а ублажавају и последице зрачења. Осим тога, од њих се производе и лекови за снижење крвног притиска. Аронија је одлична за помоћ при тегобама малокрвности, притиска, пробавним тегобама, мигренама, повишеним шећером, такође плод ове воћке, због својих антиоксидативних својстава, је одличан за ублажавање стреса и синдрома хроничног умора. Занимљив је податак да су након чернобилске несреће исхраном плодовима ароније ублажавали проблеме изазване зрачењем. Надаље, плодови ароније прерађују се као сушено воће које је богато активним тварима витамина.

Оваквим саставом аронија представља храну и лек који умањује ризик од појаве многих болети, као што су карцином дебелог црева, неактивна јетра, кардиоваскуларне болести, хронична запаљења, гастро проблеми укључујући и чир, и запаљења ока (увеитис). Јача имуни систем те је добра храна – лек за децу, спортисте и реконвалесценте. Успорава процесе старења и има антисептичко дејство. Могуће је да антиоксиданти помажу у лечењу свих хроничних болести, као што су канцери, срчана обољења, Паркинс, бронхитис. Све састојке које је аронија створила да би себе сачувала од инсеката, гљивица, бактерија и вируса, а који се једном речју називају фитонциди или биљни антибиотици, човек уноси у свој организам и користи благодети природе.

У исхрани и медицини аронија се користи углавном као хладно цеђени воћни сок, сируп. Већ је речено да се од килограма свежих, неоштећених плодова добија око 600 мл густог сока, тамне, скоро црне боје, који се конзервише пастеризацијом у стакленој амбалажи. Овакав сок се користи разређен у води, чају или другим воћним соковима, као што су они од јабуке или дуње. На 100 мл сока саржај витамина П (биофлавоноида) износи минимум 150 мг. Енергетска вредност је маx. 63 кцал. Сиров сок се користи обазриво, као и други лекови, три пута на дан по 50 мл, или по пола чаше од јогурта.

Семе у плоду је веома ситно, као семе кима, и помаже чишћењу органа за варење. Џем или слатко се једу по мало, кашичицом, као мед, јер су они уствари лек добијен директно из природе. Сами плодови у сировом стању нису укусни јер садрже мало шећера, опори су, али је то добро за оболеле од диабетеса. Међутим, када добро сазру и одстоје на грани једно месец дана, постају слађи и укуснији, те се може појести по једна шака плодова, што је довољно за дневне потребе човека у побројаним витаминима и другим заштитним материјама. Већ смо навикли на то да се лекови не одликују добрим укусом. После неколико конзумирања човек се привикне и радо их користи у свежем стању.

aronija-1Модерна фармаколошка истраживања представљају плод ароније са многобројним учинковитим деловањем у промоцији здравља. Биолошка активност у бобицама ароније која су богата антиоксидативним и антимутагеним материјама делотворни су у заштити од срчаних болести са посебним антихипергликемијским својсвима. Аронија је у почетку коришћена у америчким тестирањима над прехладама, да би посебни значај добила у раном XX веку након увоза из Русије у земље Источне Европе. Традиционално коришћење црних бобица као лек против хипертензије у Руској биљној медицини који подржава и модерна фармаколошка истраживања. Интересантно ова примена црних бобица није истражена у земљама Западне Европе.

Већина од фармаколошких активности црних бобица као антимутагене, хепатозаштитне и кардиозаштитне су директно или индиректно повезане са антиоксидативним особинама, резултују са високим садржајем полифенола.због наведених својстава екстракти плода Арониjа Меланоkарпа се могу користити као суплементи за људе са високим фактором ризика кардиоваскуларних болести или метаболичких синдрома. Редовним конзумирањем производа од црне бобице у складу са њиховим антиоксидативним И антимутагеним потенцијалима могу се употребити у превенцији канцера.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *