Сетва је на прагу, ево како да бирате семе

Сетва је на прагу, ево како да бирате семе

Семе је носилац приноса, а сетва меркантилне пшенице и јечма носи ризик од ране појаве болести и значајног умањења рода.

Ближи се сетва озимих стрнина, пшенице, јечма и опет се поставља питање да ли сејати сопствено или декларисано семе. Ова тема је већ толико пута обрађивана да се поставља питање да ли је потребно поново о томе писати и разговарати. Ово треба понављати толико пута док не допре до свести наших пољопривредних произвођача.

Зашто се пољопривредним произвођачима саветује да је коришћење декларисаног семена услов за сигурну производњу и високе приносе? Зато што је семе носилац генетског потенцијала приноса и њиме се преносе врло значајне болести. Болести које се преносе семеном угрожавају тек клијале биљке, угрожавају клас, прате биљку током целе вегетације и на тај начин повећавају могућност значајног смањења приноса. Треба нагласити да свако третирање усева фунгицидима повећава цену производње, а врло често је и узалудно јер се тако не могу, или се само делимично могу сузбити неке од болести.

Производњом семена може да се баве само регистровани произвођачи који пријаву за производњу подносе Министарству пољопривреде, на прописаним обрасцима, за сваку парцелу понаособ. Сеје се оргинално семе, а жетвом се добија сертификовано семе прве репродукције. Овако посејан усев се у току вегетације прегледа два , а по потреби и више пута, од стране овлашћених пољопривредних служби.

Први преглед је у фази цветања, када се утврђује сортна чистоћа усева, закоровљеност, уједначеност и опште стање усева. Први преглед подразумева и преглед здравственог стања усева, потреба за третирање фунгицидима или инсектицидима. У току здравственог прегледа утврђује се појава болести и проценат заразе на основу правилника о здравственом стању семена. За сваку болест утврђен је проценат заразе који сме да се нађе у семенском усеву. Третирање усева фунгицидима је обавезно.

Други преглед се врши у току воштане зрелости када се утврђује здравствено стање усева, сортна чистоћа, проценат полегања, присуство корова, опште стање усева као и процена приноса натуралног семена. Овакво семе се дорађује ( чисти од ситних зрна, примеса, евентуалног семена корова и других нечистоћа). После дораде семе се третира званично регистрованим пестицидима , који обухватају заштиту од болести које се преносе семеном. Заштита се одвија у контролисаним условима, где се води рачуна о дози и квалитету нанетог пестицида. Квалитет семена, клијавост, енергија клијања, присуство болести утврђује се у сертификованим лабораторијама. На овај начин произведено семе даје сигурност и обезбеђује сигурну производњу и потенцијално високе приносе.

Меркантилно зрно, са друге стране, посејано је на различитим парцелама које су често закоровљене и третиране фунгицидима, врло често помеша се са комшијиним семеном ( остаци различитих сорти у сејачицама).

Приватни селектори често не одстране у потпуности ситно и болесно зрно, семе корова и друге примесе. Третирање овако добијеног семена није уједначено, фунгициди нису одговарајући за третман семена, врло често се не зна чиме је семе третирано, каква је клијавост, колика је енергија клијања, а све су то веома важни параметри који лимитирају принос и повећавају издатке за третирање у току вегетације.

Да би приноси били високи потребно је поред декларисаног семена обезбедити правилну обраду земљишта, ђубрење на основу лабораториских анализа земљишта, придржавати се плодореда, а сетву обавити у оптималном року.