Шест разлога због којих треба јести кестен

Шест разлога због којих треба јести кестен

Богатство витамином Ц као и мали проценат масти, витамин Б9, извор је влакана, обилује магнезијумом и фосфором, не садржи глутен само су неке од прености козумације кестена. Дивљи кестен није јестив, али има низ лековитих својстава.

kesteniПознат од давнина, украс је паркова и дрвореда. Кестен је, иначе, дуговечно дрво које може да живи и преко 200 година. Његова стабла стварају врло повољне микроклиматске услове и штите од зрачења, прашине и ветра. Кестен се може наћи у највећем делу Европе, мада аутохтоно расте на југу Балкана – у Бугарској, Македонији, Грчкој и Албанији, због чега га научници зову “балкански лепотан”. кестен има низ нутритивних предности. Ево неких.

1. Богатство витамином Ц као и мали проценат масти карактеристика је која кестен издваја од осталих плодова исте породице. Кестен садржи мање од 70 калорија на 30 грама, што га чини и намирницом идеалном за мршављење.

2. Нетипичним га чине и фолати којима обилује, тачније витамин Б9 ког иначе налазимо у лиснатом поврћу, а не у орашастим плодовима и који је заслужан за формирање црвених крвних зрнаца и синтезу ДНК.

3. Извор је влакана, што помаже у смањењу нивоа холестерола. А како би задовољили дневне потребе за витаминима и минералима препоручује се унос 85 грама.

4. Једући кестење, у организам уносите преко потребне елементе магнезијум и фосфор који су важни за метаболизам костију, као и калијум који уравнотежује ниво натријума, откуцаје срца и крвни притисак.

kesten5. Кестен не садржи глутен, због чега је стекао популарност у безглутенској исхрани која има све више присталица. По свом саставу има највећи проценат скроба, што га чини сличнијим кукурузу и кромпиру него сродним орашастим плодовима. А лако варљиво брашно кестена показало се идеалним у прављењу колача, сладоледа, супа и сосова.

6. Дивљи кестен није јестив, али има низ лековитих својстава. Чај од кестена успешно ублажава симптоме астме и бронхитиса, а као главни састојак крема идеалан је у лечењу проширених вена и у борби против целулита. Екстракт семенки дивљег кестена подстиче бољу опскрбљивање коже кисеоником и хранљивим нутријентима.

Кестен углавном купујемо печен од уличних продаваца, премда нема никаквих разлога даг а не конзумирамо целе године.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *