Сарадња Opportunity bankе и пројекта АгроЛиб

Сарадња Opportunity bankе и пројекта АгроЛиб

Када је почетком ове године Весна Црнковић, директорка Народне библиотеке „Радислав Никчевић“ у Јагодини, понела ласкаву титулу једне од нај жене Блиц жене, наградила ју је и  Opportunity banka. На крају текста на порталу Блиц жене којим је образложена награда пише: „Када је пројекат почињала, Весна није имала на кога да се угледа, али зато сада други уче од ње, па су сеоске електронске библиотеке оживеле и у Литванији, Летонији, Македонији. А и у Србији ће их бити још.“

Untitled-1

И заиста, писање Блиц жене и кратак филм о награђеним женама из Србије, подстакло је Opportunity banku,  да предложи сарадњу са пројектом АгроЛиб. Након добро осмишњеног плана са директорком Весном Црнковић о сарадњи Opportunity bankе, чији су најважнији клијенти пољопривредници са пројектом АгроЛиб, у коме су најважнији корисници библиотечких услуга такође пољопривредници, подршка менаџмента Opportunity bankе није изостала.

Тако је сеоска  библиотека у Вртогошу код Врања од Opportunity bankе добила компјутер и финансијску подршку за интернет и пољопривредне часописе, библиобус (библиотека – аутобус) који обилази алексиначка села и снабдева њихове становнике књигама је добила два лап топа и финансијаку подршку за интернет и пољопривредне часописе, а библиотека у Глоговцу код Јагодине је добила компјутер.

Награда Opportunity bankе  је основа која ј омогућила да сервиси пројекта Пољопривредне билиотеке (АгроЛиб) буду саставни део рада у сеоској библиотеци у Вртогошу и алексиначком библиобусу.

Opportunity banka планира едукативне активности по питању организовања радионица за финансијско и рачунарско описмењавање у библиотекама за клијенте банке – мале пољопривреднике из руралних крајева где се налазе библиотеке које смо помогли.

Такође, нови сајт пројекта http://agrolib.rs/ и нова онлајн пијаца http://www.onlinepijaca.agrolib.rs/ омогућава свим библиотекама у Србији које имају сеоске библиотеке или кориснике пољопривредне произвођаче, људе који се баве старим занатима и сеоским туризмом, да буду део овог пројекта.

У плану нам је да се сајт понуди свим колегама који су заинтересовани за пројекат Пољопривредне библиотеке. Зато је сајт двојезичан (српски, енглески), а због колега у региону има и латиничну опцију. Портал са онлајн пијацом је само латинични, а све понуде за продају се преводе на енглески језик. Израду сајта финансира Министраство културе и информисања Републике Србије.

Позивамо све колеге да нам се придруже и да посвете пажњу корисницима својих сеоских огранака. Сајт www.agrolib.rs, као и онлајн пијацу www.onlinepijaca.agrolib.rs могу сви бесплатно да користе.