Први светски погон за издвајање CО2 из атмосфере

Први светски погон за издвајање CО2 из атмосфере

Компанија Climeworks инсталирала је опрему за први светски комерцијални погон за издвајање угљен-диоксида из атмосферског ваздуха у циљу комерцијалне продаје. Фабрика названа Direct Air Capture (DAC) у власништву је швајцарске фирме Swiss direct air capture.

Постројење ће са 900 тона CО2 годишње снабдевати оближњи стакленик. Еколози отварање погона оцењују као „историјски корак за технологију негативне емисије“ а све у сагласју са климатским споразумом из Паризу у циљу ограничавање глобалног пораста температуре од 2 °C.

Основан од стране инжењера, Кристофа Гебалда и Јана Вурзбахера, Climeworks је развио своју технологију за издвајање атмосферског угљеника филтерима, користећи као извор мало топлотне енергије. ДАЦ је инсталиран на крову објекта за прераду отпада чија отпадна топлота покреће фабрику Climeworks DAC.

Током процеса издвајања, CО2 се хемијски таложи на површини филтера. Када је филтер засићен са CО2, он се затим изолује на температури од око 100 °C. Чисти заробљени CО2 може затим бити продат купцима на кључним тржиштима укључујући: комерцијалну пољопривреду, индустрију хране и пића, енергетски сектор и аутомобилску индустрију. Први погон Climeworks-a обезбеђује континуирано снабдевање пластеника са CО2 кроз подземне цевоводе дужине 400м. У пластеницима се, иначе, производе парадајз и краставац.

У Climeworks-у имају амбициозан план да увећавањем броја постројења издвоје 1% глобалне емисије угљен-диоксида до 2025.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *