Beyond Access nagrada za ekonomski razvoj

Narodna biblioteka „Radislav Nikčević“ u Jagodini je u maju ove godine postala članica nevladine organizacije Beyond Access  koju finansira Fondacija Bila i Melinde Gejts. Time je dobila mogućnost da prisustvuje na Konferenciji u Vašingtonu i da se takmiči za nadradu od 10.000 $.

Na Konfereciji pod nazivom „Lokalna alternativa za globalni razvoj: ponovo otkrivamo biblioteke“, održanoj u Arena stejdžu u Vašingtonu od 1. do 3. oktobra prisustvovalo je preko 300 bibliotekara iz svih zemalja sveta, predstavnici Vlada i lokalnih samouprava iz 35 zemalja sveta i veliki broj zvaničnika i organizacija koje se bave finansiranjem, kao što su na primer IREX, EIFL, IFLA, MAKAIA, CIVIC agenda, W TECHNOLOGY&SOCIAL CHANGE GROUP, Riecken Community Libraries, READ Global i BILL&MELINDA GATES foundation.

Beyond Access  je na Konferenciju pozvao timove iz 20 svetskih  biblioteka inovatora. Timove su činila tri člana, dva učesnika u projektu i jedan predstavnik Vlasti. Cilj ove konferencije jeste da se na jednom mestu pronađu finansijeri, predstavnici vlasti i bibliotekari i da pokrenu priču o mogućnostima razvoja biblioteka.

Konferenciju je otvorila Debora Džejkobs, direktorka Fondacije Bila i Melinde Gejts.

Članovi Beyond Access-a su se u više sesija upoznavali i razgovarali sa vodećim stručnjacima iz oblasti komunikacije, međunarodnog finansiranja, novih tehnologija itd. o temama koje su značajne za rad u bibliotekama. Nakon toga, timovi su u razgovoru sa grafičkim umetnikom objašnjavali ideju svojih projekta na osnovu toga su umetnici crtali postere. Timovi su imali zadatak da u posebnoj poster sesiji stoje pored  svojih postera i da prodaju svoju ideju za 10.000$. Četiri najbolja tima su dobila nagrade u četiri kategorije:

Građansko učešće
Ekonomski razvoj
Informacije u zajednici&razvoj
Javna tehnologija&inovacija

Narodna biblioteka u Jagodini je proglašena najboljom u grupi za ekonomski razvoj i dobila je mogućnost da nastavi realizaciju projeta AgroLib Ja revitalizacijom još jedne seoske biblioteke u jagodinskoj opštini.

Ambasador Republike Srbije u Americi je primio tim iz Jagodine i Jasminu Ninkov, direktorku Biblioteke grada Beograda, koja je u Vašingtonu primila nagradu od EIFL za projekat „Novčići“ i tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog uspeha srpskih bibliotekara u Americi.

Sve troškove boraka i puta za Vašington tročlanoj jagodinskoj delegaciji finansirala je fondacija Bila i Melinde Gejts.

Detalji projekta

Sviđa mi se?

Datum

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *