Признање библиотеци

Признање библиотеци

У недељу, 13. априла Пчеларско друштво „Багрдан“ из Багрдана је обележило значајан јубилеј, 20. година од оснивања. Том прилоком је одржано стручно предавање за пчеларе на тему Брзи развој пчела за багремову пашу, а пријатељи и сарадници овог Пчеларског удружења су добили Захвалнице, као симбол сарадње и међусобног поштовања.
Народна библиотека из Јагодине са пчеларима из овог краја сарађује од 2010. године, када је отворена библиотека у Багрдану. Они су редовни корисници услуга у сеоској, багрданској, али и у градској, Народној библиотеци. Захвалница коју су уручили Народној библиотеци из Јагодине је потврда успеха пројекта Пољопривредне библиотеке.
Током свечаности обележавања јубилеја, 20 година од оснивања Пчеларског друштва Багрдана из Багрдана, бројним пчеларима из Поморавског и Шумадијског округа се обратио Бранко Милановић, председник Друштва. Он је том приликом изразио задовољство због високог нивоа сарадње са другим пчеларски удружењима, захвалио се донаторима и спонзорима, а посебно Народној библиотеци у Јагодини на дугогодишњој подршци и сарадњи, од које је, не ретко, зависо опстанак овог Друштва. Присутни су тада сазнали да се шеснаест књига из области пчеларства налази на сајту Народне библиотеке у Јагодини у делу Дигитална библиотека.
Милија Брајковић, пчелар из Ловаца подсетио присутне на историју Пчеларског друштва Багрдан. Основано је 1994. године. Чланови су пчелари из Багрдана, Ловаца, Доњег Рачника, Милошева и Гоњих Комарица. То је једино сесоко пчеларско удружење које је члан СПОС-а (Савез пчеларских организација Србије).
Осим Народне библиотеке у Јагодини, Захвалницу су добила Пчеларска друштва (Ћуприја, Лапово, Свилајнац, Јагодина, Житиште, Крагујевац, Баточина…), појединци ( постхумно Сима Милутиновић, један од оснивача Друштва, једина жена пчалар итд), спонзори (Пивара Јагодина…) и други.Након тога је Миљко Шљивић одржао веома занимљиво и илустративно предавање на тему Брзи развој пчела за багремову пашу.
Прослава и неформално дружење су настављени у МЗ Милошево.