Предавањa о говедарству

Предавањa о говедарству

У оквиру пројекта АгроЛиб-Ја 25.02.2011. у Дому културе у Главинцима и у библиотеци у Глоговцу одржана су стручна предавање из области пољопривреде на тему Селекција и уматичење крава. Предавач је био др Влада Пантелић, научни сарадник и помоћник директора за технолошки развој и селекцију на Институту за сточарство у Београду. Др Влада је истакао да производне особине, дуговечност и здравствено стање говеда зависе од:
• Генетике (селекција и одгајивање)
• Исхране
• Менаџмента
Било је речи и о расама крава које су погодне за узгој у Србији. Најзаступљенија раса у нашим крајевима је Сименталска, која има добар однос млечности, товног потенцијала и квалитета меса и услова чувања. Холштајн Фризијска је најмлечнија раса, али за разлику од Сименталске захтева много више неге и подложна је болестима. Такође, Холштајн Фризијска раса даје месо слабијег квалитета. У новије време све више су заступљене расе Монтбелијард и Смеђе говече.
Предавач је истакао значај уматичења ради побољшање генетске структуре сточног фонда и могућност добијања субвенција за уматичена грла.
Предавање је наишло на изузетан одјек код пољопривредника сточара који су се одазвали у великом
броју.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *