Породични ветрогенератор

Породични ветрогенератор

Најчешћи вид коришћења обновљивих извора енергије у свету чини енергија ветра. Висока цена фосилних горива и њихова ограниченост отвара широк простор за коришћење ветрогенератора. Ветар има неисцрпну енергију. Зато је оправдано претварати ту снагу у електричну енергију и не чуди интензиван раст инсталираних капацитета.

Развојем технологије повећава се снага ветрогенератора. Тако се данас производе ветрогенератори снаге од 5МW, а предвиђања су да ће се до 2020. године производити ветрогенератори од 20 МW. У наставку текста можете више прочитати о једном решењу погодном за кућну употребу као и за употребу на издвојеним фармама до којих није могуће довести електричну енергију.

Ветрогенератор Liam F1 UWT

Урбана ветро турбина Liam F1је мала ветрена турбина са пречником од 1,5 метар и тежи око 100 килограма. Због своје мале величине и тежине може бити постављена на готово било који зид или кров. При брзини ветра од 4,5 m/sec (око 16 км/h) генерише у просеку између 300 и 2.500 киловата годишње. Минимална брзина ветра за покретање турбине ветрогенератора је 2 m/sec што је негде око 7 кm/h (неприметно струјање ваздуха). Ти резултати су добијени на 10 метара висине, што су просечне висине кровова од кућа у низу у насељеном месту. Оно што ветрогенератор може да генерише зависи од количине ветра, па се он поставља на висину где може да се добије најбољи учинак.

Када се узме у обзир да просечно домаћинство троши око 3300 кWh (киловат сати) годишње, Liam F1 може извући из ветра око 80% енергије кроз обновљиви извор енергије, што су задовољавајући резултати за горе наведене услове. Та ветротурбина је мала, тиха и приступачна. Она ствара нешто више децибела од урбане позадинске буке и зато је практично нечујна. Не ствара више од 45 децибела. Поређења ради вредност од 50 децибела је звук кише или шуштања у шуми. Ветротурбина се окреће у смеру кретања ветра, а то јој омогућује једноставна рамска конструкција.

Место постављања ветротурбине поред равног, може бити и класичан троугласти кров куће. Такође, могуће је комбиновати са соларним панелима, тако да је стварање електричне енергије континуирано.

Цена 2,5 кW-не урбане ветротурбине Liam F1 је 6.750 евра. У ову цену је урачуната конструкција, инвертор и акумалаторске батерије (4-четири комада). Рамска конструкција са турбином и генератором са кочницом налази се у комплету који се анкерише тј. поставља на неку од конструкција или предвиђено место на крову зграде, куће…итд. Инвертор је електронски уређај који врши дистрибуцију електричне енергије. Он одређује да ли ће струја ићи директно са ветрогенератора ка потрошачу или акумулаторској батерији, тј. ако нема ветра са батерија на потрошаче. Саме акумулаторске батерије су веома постојане и њихов век је гарантован на 10 година. Ако би се направила груба калкулација према данашњим ценама електричне енергије, инвестиција у урбану ветротурбину Liam F1 је исплатива на период од 5 година. Тако да по истеку поменутих 5 година потрошачи имају бесплатну електричну енергију.

Liam F1 је нарочито захвалан за места где је електрична мрежа неприступачна или њено довођење захтева неупоредиво веће улагање од инвестирања у ветрогенератор.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *