Обука стотину младих органских произвођача

Обука стотину младих органских произвођача

У Селенчи, у Центру за органску производњу, од 16. априла до 1. новембра 2018. биће организовани тренинзи за стотину младих пољопривредника, органских произвођача из Србије и Босне и Херцеговине.

Ова јединствена „школа за младе фармере“, највећа у овом делу Европе, организује се у оквиру међународног пројекта “Подршка активном социјалном укључивању и оснаживању младих кроз развој центра за учење у области еко производње” чији носилац је Центар за органску производњу из Селенче.

Пројекат финансира Вишеградска група (В4), а једна од најзначајнијих активности је формирање заједничког Центра за учење у области еко производње у региону Западног Балкана и Молдавије.

Млади пољопривредници који се већ баве овом врстом пољопривреде или намеравају да покрену органску производњу едуковаће се према образовној шеми Фармерске школе ФСС (Фармер Фиелд Сцхоол) и Пословне школе (Бусинесс фиелд сцхоол БФС), која подразумева теоријско и практично учење, експериментисање и употребу нових технологија и иновација, како би се унапредиле њихове вештине и знања.

Знање и практично искуство у органској производњи пренеће им стручњаци и едуковани тренери, односно ментори. Тренинзи у Селенчи кроз које ће проћи око стотину пољопривредника из Босне и Херцеговине и Србије састојаће се од два сегмента – пољопривредне производње и предузетништва.

Када је о пољопривредној производњи реч, области које ће се проучавати у школи за фармере су основе агроекологије, основе биљне производње, биобаште, пчеларство, пољопривреда и рурални развој…

Кроз једнако важан сегмент овог концепта образовања – предузетништво, млади пољопривредници учиће о правним облицима предузетништва са нагласком на пољопривреду, економској анализи пословања, трошковима, ценама, могућностима финансирања стартапова, пореским питањима, тржишту, могућностима организовања, субвенцијама… Целовит предузетнички приступ, уз знања о органској производњи, омогућиће им развој сопствених иницијатива и послова и боље услове за останак и живот у руралним подручјима.

Иначе, један од најважнијих резултата пројекта “Подршка активном социјалном укључивању и оснаживању младих кроз развој центра за учење у области еко производње” је пренос искустава и знања земаља В4 у области органске производње младима који желе да почну свој посао у области органске производње, али и промоција и унапређење услова за бављење овом производњом у нашој земљи, Босни и Херцеговини, као и Молдавији.

До сада је реализовано низ заједничких активности, укључујући и обуке за менторе у органској производњи у Словачкој, Чешкој и Мађарској, којима су присуствовали представници организација, учесница у пројекту – Центра за органску производњу Селенча, Регионалне развојне агенције Сенец Пезинок из Словачке (Regional Development Agency Senec Pezinok – RDA SP), Асоцијације регионалних брендова из Чешке (Association of regional brands – ARB), Савеза удружења органских произвођача ФБиХ из Босне и Херцеговине (Federation of Associations of organic producers FB&H – FAOP), Националне агенције за рурални развој из Молдавије National Agency for Rural Development), те Раба-Дуна-Ваг, европске групе за територијалну сарадњу из Мађарске (Raba-Duna-Vag European Grouping for Territorial Cooperation – RDV EGTC).
Обучени ментори пренеће младим пољопривредницима из БиХ и Србије знања о принципима органске производње, искуствима фармера из Чешке, Словачке и Мађарске, те европском законодавству.