Ново поврће: Дуо парадајза и кромпира

Ново поврће: Дуо парадајза и кромпира

На истој биљци парадајз и кромпир. Скупе саднице, само за хобисте и окућнице. Потрошачком друштву се стално намећу нови трендови, иако у томе нема пуно логике ни економске рачунице. Тако су у септембру 2013. медији пренели вест о пласману новог поврћа, на којем кромпир и парадајз расту у исто време на истој биљци.

Многи су помислили да је реч о неко ГМО парадајзу. Међутим, не ради се о томе. Та биљна комбинација је произведена калемљењем две врсте из исте породице. Новост је да су калемљене 2 различите врсте из исте породице помоћница (Соланацеае) (тј. (Соланум лyцоперсицум – парадајз на Соланум туберосум – кромпир).

Почетак истраживања

Истраживање калемљења тих сродника је почело у Немачкој 1977. Тада је биљка успешно сједињена, али није произвела ни плод ни кртолу. Научници су 1994. успели да добију плодове парадајза лошег укуса па су настављења истраживања зарад боље компатибилности.

Маркетиншки „дуо повртарска биљка“ први пут је пласирана 2013. на тржиште под брендом Томтато® у Великој Британији. Заинтересираност узгајивача за то поврће је велико, што се види по ширењу производа у вртним центрима у другим земљама. У Новом Зеланду се, такође, од 2013. продаје као „ДоублеУП ПотатоТом™“, у Америци „Кетцхуп´н´Фриес™“, а ове године у Холандији се појавила каоПотаТом®.

Родност

Све те биљке имају племку – стабљику различитих култивара коктел или чери парадајза калемљену на подлогу – стабљику израслу из окца кртоле различитих култивара кромпира. Техника калемљења је софистицирана, због различитих дебљина и нежних стабљика и мора бити ручна. Биљке се испоручују као саднице у кутијама и пресађују на стално место у врт или у већу посуду (око 40 л). Са те биљке за отприлике 3 месеца може се убрати око 5 кг зрелих плодића или 500 комада чери парадајза. Након неког времена (кад листови парадајза почну венути као и код кромпира) може се извадити око 2 кг кромпира. Квалитет и укус плодова и кртола иста је као код раздвојених биљака, што је био главни проблем код настајања бренда.

”Скупља дара него мера”

За наше услове у повртарству „ТомТато“ је скуп. Ево мало и математике: за 1 биљку треба издвојити новца као за 30-так струкова хибридног парадајза или семенског кромпира за отприлике 40 м² производне површине. Најмањи принос 30 биљака парадајза ће бити 80-100 кг или ће се извадити 3 вреће кромпира. Тај производ је прихватљив за повртаре хобисте, за забаву, за уштеду простора и као раритет. Тешко је поверовати да би могао заживети у производњи због великих производних трошкова, пре свега садног материјала који крајња цена не може покрити.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *