Novi vetropark kod Alibunara do kraja godine

Novi vetropark kod Alibunara do kraja godine

Srbija će do kraja godine dobiti još jedan vetropark snage osam megavata. Radi se o vetroturbini „Malibunar“ u Vojvodini koji gradi  belgijska kompanija „Elisio“. Direktor ove firme Nikolas Brienoge je, na sastanku sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Antićem, najavio izgradnju još jednog vetroparka, „Alibunar“, snage 42 megavata.

Pogon „Alibunar“ sastojaće se iz čak 21 vetro-generatora snage po dva megavata, koji svoju punu snagu razvijaju pri brzinama vetra od 11 metara u sekundi.

– Uskoro počinjemo izgradnju vetroparka „Alibunar“ koji ćemo finansirati u saradnji sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) – rekao je Brienoge. – Zajednički sastanak potvrdio je da smo na pravom putu ka ostvarenju planiranih rezultata, tako da iz Srbije odlazimo sa pozitivnim utiscima koji ukazuju da Srbija razvija projekte poput Belgije, u skladu sa najvišim evropskim standardima.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je istakao da je Ministarstvo posvećeno unapređenju pravnog okvira, kako bi se započeti projekti konačno realizovali.

– Činjenica da su i velike međunarodne finansijske institucije poput IFC spremne da finansiraju projekte u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji, ukazuje na to da smo postali sigurna zemlja za ulaganje – kazao je Antić.

 Izvor: novosti.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *