Најбоље светско (а наше) ИТ решење за „паметну“ сетву соје

Најбоље светско (а наше) ИТ решење за „паметну“ сетву соје

Научници новосадског Института БиоСенс освојили су прво место на свету у финалу овогодишњег такмичења “SyngetnaCropChallenge“ за решење засновано је на вештачкој интелигенцији и пружа пољопривредницима препоруке које сорте соје да изаберу у зависности од положаја парцеле и метеоролошких услова, како би обезбедили повећање приноса и истовремено смањили ризике.

Научници новосадског Института БиоСенс нижу успех за успехом. Последњи је више него импозантан. Освојили су прво место на свету у финалу овогодишњег такмичења “SyngetnaCropChallenge“  (“Синџентин изазов за усеве“) одржаног 3. априла у Лас Вегасу. У конкуренцији од преко 600 учесника из целог света, решење српских научника за оптимизацију сетве соје на територији Сједињених Америчких Држава заузело је прво место испред тимова из Америке, Кине, Европе, Индије.

Решење БиоСенса засновано је на вештачкој интелигенцији и пружа пољопривредницима препоруке које сорте да изаберу у зависности од положаја парцеле и метеоролошких услова, како би обезбедили повећање приноса и истовремено смањили ризике. Ово комплексно решење узима у обзир и положаје продајних центара семена, те и дистрибутерима омогућава да минимизују своје трошкове транспорта и планирају продају. На проглашењу победника 4. априла у великој сали конгресног центра “Caesars Palace“ у Лас Вегасу, Др Џозеф Бајрам, извршни директор Синџенте за истраживања и развој, изјавио је:

“Разлика међу финалистима била је изузетно мала, али се решење БиоСенс тима издвојило својом изврсном логиком и јасноћом. Они су уложили много напора и размишљања да приступе веома комплексном проблему и реше га на веома систематичан начин.“

Победнички тим Института БиоСенс чине млади научници Оскар Марко, Др Сања Брдар и Марко Панић, студенти Универзитета у Новом Саду Исидора Шашић, Миливоје Кнежевић и Даница Деспотовић, и директор Института БиоСенс Проф. Др Владимир Црнојевић.

Синџента, глобални лидер у области семена и агрохемије, сваке године организује такмичење у ком пред научнике поставља неке од својих највећих проблема из праксе. Ове године, то је био избор семена за сетву, као једна од најважнијих одлука коју пољопривредници доносе сваке сезоне. Како не постоје две исте сезоне, паметни модели засновани на информационим технологијама и подацима постали су неопходни за доношење одлука везаних за сетву.

Извор: www.poljoprivreda.info

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *