Мискантус – биљка која вреди као нафта

Мискантус – биљка која вреди као нафта

Мискантус биљка (трска из Кине) – Свет тражи алтернативне изворе енергије и налази их на разним странама. Као гориво будућности наметнула се и једна врста кинеске трске. Ова биљка је погодна не само за биомасу, већ и као материјал за градњу. Неопходно је да оне брзо расту, да не исушују земљу превише и да буду употребљиве у разне сврхе. Циљ је да се од биљака добија гориво које ће једног дана сасвим заменити фосилне изворе енергије попут угља, нафте или земног гаса.

MiskantusГлобални изазов пред људима је да угљеник, који се тренутно добија из фосилних извора, заменимо биомасом. Тиме морамо да решимо проблем енергије, али не смемо да заборавимо ни на прехрањивање људи и животиња. Дакле, биљке не смеју да заузимају превише површине и тако потисну засаде прехрамбених намирница. Биљке за биомасу морају брзо да расту и дају велики принос на малој површини. Неки истраживачи мискантус биљке користе стакленике са одговарајућом температуром; други стварају моћне биљке путем генетског инжењеринга. Али постоје и биљке које природно расту огромном брзином.

Међу њима предњачи мискантус, једна врста трске из Кине. Од овакве биомасе лако се добија водоников гас који би, рецимо, могао да покреће аутомобиле. Уз то, кинеска трска је много ефикаснија од уљане репице, која је најраспрострањенији био – енергент у Европи. Код уљане репице је однос између енергије која се уложи у узгајање и онога што се добија један према два. Код Мискантуса је тај однос један према петнаест! То је много виша ефикасност која се добија на одређеној површини! Конкретно, пољопривредник годишње од једног хектара кинеске трске може да добије горива као од 8.000 литара лож-уља. Сада је пољопривреднике лакше убедити, посебно им се свиђа енормна брзина којом трска расте и до пет сантиметара дневно! Са друге стране, посао на одржавању је минималан.

 Енергетска трска мискантус је  биљка која  прерађује отпадне фекалне воде после којих остаје наталожен неутрални муљ који је одличан као вештачко ђубриво. У стању су да прераде чак и тешке метале. Не захтева посебну негу а може да успева и на загађеним земљиштима које временом претвара у плодна.

Одлична је сировина за биомасу и за грађевинску индустрију. Има слична својства као и енергетска врба. Пречишћава фекалне воде. За потребе насеља од нпр. 15.000 становника потребно је засадити око 7 – 8 хектара што је улагање од 12.000-13.000 евра док она доноси  чист доходак 6.400 евра тј. 800 до 900 евра по хектару. ( калкулација се односи на територију ЕУ ). Други модерни системи пречишћавања отпадних вода за исто овакво насеље коштају од три до пет милиона евра и не доносе доходак. Доходак које ове биљке доносе односе се на њихову другу велику предност – грејање. Биљке по хектару дају 40 – 80 тона плода који се највише користи за брикетирање, а брикети имају изразито високу топлотну енергију. Један хектар засађене биљке даје брикета за 7 – 8 станова а количина ослобођеног угљен моноксида је – нула!  После једнократног сађења трска  се експлоатише наредних 25-30 година. Напори код самог сађења су незнатни. Веома је отпорна на мразеве и лед.

Кад посадимо трску прве две године мора да се плеви од корова, а после тога више нема потребе.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *