Међународни дан жена на селу

Међународни дан жена на селу

Овогодишњи међународни „Дан сеоских жена“ обележава се под слоганом „Изазови и могуц́ности за родну равноправност и оснаживање руралних жена и девојака у пољопривреди отпорној на климатске промене“.

Четвртину светске популације чине сеоске жене чије преживљавање зависи од природних ресурса и пољопривреде. У земљама у развоју, оне чине 43 одсто радне снаге у пољопривреди док истовремено производе и прерађују скоро сву доступну храну на тржишту, тиме носећи примарну одговорност за прехрамбену сигурност.

Имајући у виду чињеницу да 76 одсто екстремно сиромашних живи у сеоским срединама, омогућити женана на селу приступ производним ресурсима доприноси смањењу глади и сиромаштва у свету, истовремено чинећи сеоске жене кључним за успех нове Агенде одрживог развоја до 2030.

Први међународни Дан сеоских жена обележен је 2008. Успостављен је од стране Уједињених нација да укаже на „кључну улогу и допринос жена на селу за унапређење пољопривреде и руралног развоја, допринос прехрамбеном суверенитету и искорењивању сиромаштва у сеоским областима“.

Удружење грађана „Ама – Центар за негу човека и природе“ уз подршку Централноевропске иницијативе организује „Окупљање органских пољопривредница централне Европе“ у селу Врмџа (поред Сокобање) од 18-20.октобра.

Под слоганом „Ми хранимо свет“, догађај ће омогућити женама које се баве органском производњом и прерадом да се сретну, размене своја пословна искуства, али и да унапреде свој неповољни положај кроз упознавање са примерима добре праксе и низ радионица на тему продаје и маркетинга органских производа. Догађај је посебно важан јер повезује и умрежава сеоске жене које иначе ретко имају прилике да се међусобно повезују и јачају.
Ово је друго до сада „Окупљање органских пољопривредница централне Европе“.