Kupuju prazne kuće oko Čačka da usele ugrožene

Kupuju prazne kuće oko Čačka da usele ugrožene

GRAD Čačak pokušaće da u ovoj godini oživi napuštena seoska domaćinstva, i da mlade privoli da na selu započnu poljoprivrednu proizvodnju. To će, kako se nadaju gradski oci, uspeti tako što će Gradska stambena agencija otkupiti kuće i okućnice na selu, koje su napuštene, i ustupiti ih na korišćenje višečlanim socijalno ugroženim porodicama. Za ovu namenu u budžetu za ovu godinu predviđeno je šest miliona dinara.
Kako je rekao direktor Gradske stambene agencije Milan Draškić, proračuni su da će sa ovim novcem moći da se kupi pet poljoprivrednih gazdinstava, čiji su vlasnici odavno umrli ili se iselili, a njihovi potomci ne planiraju povratak na selo.
– Posle toga bi Skupština grada trebalo da donese kriterijume i način raspodele domaćinstava. Razmišljamo da jedan od uslova bude da se radi o mladim bračnim parovima, da su u pitanju višečlane porodične zajednice i da su nezaposleni. Cilj je da se na ovaj način da podrška povratku mladih na selo – kazao je Draškić, ističući da bi, uz pomoć domaćih i stranih nevladinih organizacija, koje bi finansirale opremanje ovih gazdinstava poljoprivrednom mehanizacijom, ona mogla da postanu ozbiljni proizvođači. – Ne želimo da se te porodice samo prehranjuju na ovaj način, već da od njih napravimo proizvođače, koji bi mogli svoje proizvode da plasiraju na tržište i na taj način ekonomski osnaže.
Nakon toga bi, dodaje Draškić, ako to bude propisao pravilnik koga usvoji lokalni parlament, moglo da dođe i do otkupa gazdinstava od strane sada već ekonomski ojačanih porodica, a od tog novca bi Agencija kupila nova domaćinstva.

U selima oko Čačka meštani su uglavnom oduševljeni ovom najavom iz Gradske stambene agencije. Ako je suditi po cenama tih gazdinstava, koja se u pojedinim selima sa kućom i okućnicom kreću od 4.000 evra pa naviše, onda postoji nada da će biti više domaćinstava koja će dobiti nove stanare.

Izvor: www.novosti.rs

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *