Купују празне куће око Чачка да уселе угрожене

Купују празне куће око Чачка да уселе угрожене

ГРАД Чачак покушаће да у овој години оживи напуштена сеоска домаћинства, и да младе приволи да на селу започну пољопривредну производњу. То ће, како се надају градски оци, успети тако што ће Градска стамбена агенција откупити куће и окућнице на селу, које су напуштене, и уступити их на коришћење вишечланим социјално угроженим породицама. За ову намену у буџету за ову годину предвиђено је шест милиона динара.
Како је рекао директор Градске стамбене агенције Милан Драшкић, прорачуни су да ће са овим новцем моћи да се купи пет пољопривредних газдинстава, чији су власници одавно умрли или се иселили, а њихови потомци не планирају повратак на село.
– После тога би Скупштина града требало да донесе критеријуме и начин расподеле домаћинстава. Размишљамо да један од услова буде да се ради о младим брачним паровима, да су у питању вишечлане породичне заједнице и да су незапослени. Циљ је да се на овај начин да подршка повратку младих на село – казао је Драшкић, истичући да би, уз помоћ домаћих и страних невладиних организација, које би финансирале опремање ових газдинстава пољопривредном механизацијом, она могла да постану озбиљни произвођачи. – Не желимо да се те породице само прехрањују на овај начин, већ да од њих направимо произвођаче, који би могли своје производе да пласирају на тржиште и на тај начин економски оснаже.
Након тога би, додаје Драшкић, ако то буде прописао правилник кога усвоји локални парламент, могло да дође и до откупа газдинстава од стране сада већ економски ојачаних породица, а од тог новца би Агенција купила нова домаћинства.

У селима око Чачка мештани су углавном одушевљени овом најавом из Градске стамбене агенције. Ако је судити по ценама тих газдинстава, која се у појединим селима са кућом и окућницом крећу од 4.000 евра па навише, онда постоји нада да ће бити више домаћинстава која ће добити нове станаре.

Извор: www.novosti.rs

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *