Коприва у заштити биља

Коприва у заштити биља

Народ каже: “Неће гром у коприве”, а на коприву неће ни болести и штеточине. Стручњаци препоручују да то треба искористити у производњи воћа и поврћа.

Тканина направљена од коприве нађена је на локацијама на којима су људи живели још у бронзаном добу. Коприву су користили стари Римљани и Грци као храну и лек. У германској митологији, коприва је била симбол бога муње.

Према народном веровању, муња никада неће ударити у коприву. Постоји мит да кад кокоши једу сушене коприве, повећа се број излегнутих јаја. И сиромашни је често једу у пролеће. Коприва је богата витаминима и минералним материјама.

Када све то знамо, потпуно је неоправдано то што коприву не користимо више. Пионир еколошке производње код нас, професорка Бранка Лазић каже да се, осим у исхрани, коприва може користити за сузбијање биљних болести и штеточина, као безопасно средство.

„Користи се против свих лисних ваши фолијарним заливањем или прихрањивањем. Највише се користи против лисних ваши које нападају поврће и воће. Биљка постаје отпорна и на друге инсекте који би се могли јавити. Што је најважније, она ствара неутралну средину и не дозвољава развој гљивичних обољења а сама отпорност биљке је усмерена на борбу против бактеријалних обољења.“, каже она.

Професорка Лазић има и рецепт за припрему раствора којим ћемо, на нашим окућницама, али и у озбиљнијој еколошкој производњи, заштитити воће и поврће.

„Иситните коприву и један килограм тако иситњене коприве прелијте са 10 литара хладне воде. Коприва у води треба да одстоји 24 часа. Течност треба да се одвоји од чврстог дела. Усев треба прскати једном недељно. Ако су биљке слабе, поступак треба поновити 2-3 пута недељно.“, каже Бранка Лазић.

Чврсти остатак након припремања раствора може се искористити за компостирање или за прекривање земљишта између биљака у повртњаку. Након третмана биљка постаје отпорнија на болести и штеточине. Ако се у међувремену неке болести и штеточине појаве, утрошак пестицида је много мањи него у конвенционалној производњи. Крајњи бенефит употребе коприве у заштити је здравствено безбедно воће и поврће.

Извор: www.poljoprivreda.info