Како наручити вино у ресторану?

Како наручити вино у ресторану?

Налазите се у отменом ресторану. Осећате се нелагодно гледајући кожни повез на ком се налази винска листа са 20-40 различитих вина из целог света, са логично, различитим ценама. Како наручити вино?

Прво, запамтите да за ову работу постоје обучени сомалијери чије помоћи не би требало да се стидите. Они ће вам помоћи да за себе одаберете најприкладније вино. Не стидите се да га питате које се вино код њих најбоље продаје, које вино да узмете уз предјело и не мање битно питајте за однос цена/квалитет?

Винска листа – шта је укључено?

Добра винска листа уз име вина даје и следеће податке о: произвођачу вина, земљи порекла, години бербе, описује специфичне особине датог вина и идеалну комбинацију са храном.

Након тога треба одабрати између – белог или црвеног, сувог или десертног. Избор треба направити на основу јела које ћете поручити. Ако у друштву гласају за црвено и бело вино покушајте да направите компромис – склоност ка тешком белом као што је букеом храстовине испуњен Шардоне или лакше црвено Пино Ноар или чак лаки Мерло.

Можете да занемарите све ово и да поручите од сваког по једно. У том случају треба запамтити да типична винска боца има запремину 750мл. У вину из ње треба да ужива бар троје људи.

Одлука је донесена, шта сад?

Контрола треба да укључи и сорту од које је вино направљено, годину производње и произвођача. После ових провера сомалијер треба да отвори вино и да вам послужи плутасти чеп. Шта сад? Не треба да га миришете као холивудски адвокати – али ипак баците поглед на њега и утврдите да ли је дошло до његовог оштећења или мрвљења, затим, да ли је потпуно сув или на њему постоје неке пукотине.

Након тога сомалијер треба да вам сипа мању количину за дегустацију. Почните са посматрањем боје и бистрине вина. Да ли је замућено или тамно? Само веома стара вина треба да поседују такву спољашњост. После тога спустите нос у чашу и дубоко удахните. Да ли се можда осећа мирис сирћета (знак оксидације) или плесњив запушач (знак неодговарајућег или неквалитетног чепа)? Пробајте вино. Да ли је у доброј кондицији, слободно од утицаја оксидације и „укуса чепа“? Ако има нечега од поменутог сомалијеру слободно реците да такво вино може да задржи. Ово тестирање не би требало да траје дуже од 30 секунди.

Одлично вино ће вашој вечери дати једну сасвим нову димензију. У наручивању вина исто тако треба да се ужива као у његовој дегустацији.

Не заборавите ове препоруке када се следећи пут будете латили за кожом обложену винску листу. Вежбање и прикупљање информација овог типа ће вам помоћи да уживате у „победничким“ винима.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *