Jeftiniji šećer koči setvu repe

Jeftiniji šećer koči setvu repe

Kvote su pale, proizvodnja šećera u EU raste, cena šećera pada i pitanje je dokle ćemo imati kvotu za EU od 180.000 tona. Otkupna cena repe pada i trenutno je 30 €/toni (uz malu doplatu). Pitanje je dokle će ona biti aktuelna.

Kraljevstvo „kraljice ratarskih kultura“ ubrzano se topi. Naročito je to jasno nakon sastanka kooperanata i menadžmenta kompanije Hellenic Sugar (Helenik Šugar) u novosadskom hotelu „Park“.

Generalni direktor kompanije koja poseduje šećerane u Crvenki i Žablju Petros Gemintzis (Petros Gemintzis) odmah na početku obraćanja poljoprivrednicima rekao je da će otvoreno govoriti. A vesti ne ohrabruju.

Cena šećera se na referentnoj berzi u Londonu pala je sa 550 $ / toni iz 2016. na 360 $ u ovoj 2018. Uostalom grafikon deluje još strašnije. Dakle cena šećera na najprestižnijoj berzi je u poslednje dve godine pala za 35%.

Predstavnici ove kompanije nisu krili da imaju dosta šećera na lageru i da je pitanje kada će ga prodati. Gemintzis kaže da naše šećerane beleže gubitak od 100 miliona $. To je novac kojim bi se mogla otkupiti proizvodnja sa 55.000 hektara. Dakle naša jednogodišnja proizvodnja. Indikativna je bila fotografija koju je Gemintzis pokazao sa rafova sa šećerom iz naših megamarketa. Jedna pored druge fotografije sa kilskim pakovanjem šećera od lane (92 din/kg) i ove godine (62 din/kg). Za industrijske kupce pad cene je i veći – 38%.

Znajući sve to u Helenik Šugar-u su odlučili da gotovo prepolove ovogodišnje setvene površine. Lane su ugovorili 23.000 hektara a ove godine planiraju 13.000 hektara. Otkupnu ugovorenu cenu su spustili na 30 €/toni s tim što će biti doplate za kvalitet. Zanimljivo je kako su u Helenik Šugaru repu plaćali u skladu sa cenom šećera na berzi. Dakle, kada je berzanska cena šećera bila 700 $/t kooperantima su tonu repe plaćali 39 €/t. Kada je bila 550 $/t plaćali su 34,50 €/t. Sada kada je šećer na berzi jeftiniji od 400 $ tonu repe plaćaju 30 €/t.

Kvote su pale, proizvodnja šećera u EU raste, cena šećera pada i pitanje je dokle ćemo imati kvotu za EU od 180.000 tona. Da podsetim da 80% proizvedenog šećera izvozimo u EU. Godišnje izvezemo šećera u vrednosti od 90 miliona evra. To je naš drugi prehrambeni proizvod u izvozu. Odmah iza kukuruza.

Izvor: www.poljoprivreda.info