Јефтинији шећер кочи сетву репе

Јефтинији шећер кочи сетву репе

Квоте су пале, производња шећера у ЕУ расте, цена шећера пада и питање је докле ћемо имати квоту за ЕУ од 180.000 тона. Откупна цена репе пада и тренутно је 30 €/тони (уз малу доплату). Питање је докле ће она бити актуелна.

Краљевство „краљице ратарских култура“ убрзано се топи. Нарочито је то јасно након састанка коопераната и менаџмента компаније Hellenic Sugar (Хеленик Шугар) у новосадском хотелу „Парк“.

Генерални директор компаније која поседује шећеране у Црвенки и Жабљу Petros Gemintzis (Петрос Геминтзис) одмах на почетку обраћања пољопривредницима рекао је да ће отворено говорити. А вести не охрабрују.

Цена шећера се на референтној берзи у Лондону пала је са 550 $ / тони из 2016. на 360 $ у овој 2018. Уосталом графикон делује још страшније. Дакле цена шећера на најпрестижнијој берзи је у последње две године пала за 35%.

Представници ове компаније нису крили да имају доста шећера на лагеру и да је питање када ће га продати. Геминтзис каже да наше шећеране бележе губитак од 100 милиона $. То је новац којим би се могла откупити производња са 55.000 хектара. Дакле наша једногодишња производња. Индикативна је била фотографија коју је Геминтзис показао са рафова са шећером из наших мегамаркета. Једна поред друге фотографије са килским паковањем шећера од лане (92 дин/кг) и ове године (62 дин/кг). За индустријске купце пад цене је и већи – 38%.

Знајући све то у Хеленик Шугар-у су одлучили да готово преполове овогодишње сетвене површине. Лане су уговорили 23.000 хектара а ове године планирају 13.000 хектара. Откупну уговорену цену су спустили на 30 €/тони с тим што ће бити доплате за квалитет. Занимљиво је како су у Хеленик Шугару репу плаћали у складу са ценом шећера на берзи. Дакле, када је берзанска цена шећера била 700 $/т кооперантима су тону репе плаћали 39 €/т. Када је била 550 $/т плаћали су 34,50 €/т. Сада када је шећер на берзи јефтинији од 400 $ тону репе плаћају 30 €/т.

Квоте су пале, производња шећера у ЕУ расте, цена шећера пада и питање је докле ћемо имати квоту за ЕУ од 180.000 тона. Да подсетим да 80% произведеног шећера извозимо у ЕУ. Годишње извеземо шећера у вредности од 90 милиона евра. То је наш други прехрамбени производ у извозу. Одмах иза кукуруза.

Извор: www.poljoprivreda.info