Једноставно компостирање различитих материјала

Једноставно компостирање различитих материјала

Кабасте органске материје садрже широк спектар основних хранљивих састојака и микроелемената, за разлику од минералних ђубрива који често имају ограничен избор брзо растворљивих хранљивих састојака који не доприносе живом свету или структури земљишта, шта више, могу и да их наруше.

Биљке које се хране органски, мање су привлачне за штеточине и болести чијем сузбијању помаже органски компост.

Редовно прекривање земљишта органским материјама је такође веома важна мера у органској производњи. Ова мера веома обогаћује земљиште и може да поправи структуру и водно-ваздушни режим најважнијих горњих слојева при чему ће семена лакше клијати и вода ће лакше продирати у земљу. Зеленишна ђубрива гаје се ради прекривања голог земљишта преко зиме или ако између биљака постоји велики размак. То су биљке које се гаје да би штитиле, градиле структуру земљишта и спречавале испирање хранљивих састојака. Легуминозно зеленишно ђубриво је користан извор азота који из ваздуха узимају бактерије које живе на квржицама корења.

Кабасте материје органског порекла одржавају и побољшавају структуру земљишта помажући слабијим типовима земљишта да задржавају хранљиве састојке и воду, а тежим типовима да делотворније одводе воду. Оне снабдевају земљиште хранљивим материјама које настају разлагањем уз помоћ организама који живе у земљишту. Подељене су на „класе плодности” али то је само груби показатељ, јер тачан садржај хранљивих састојака може знатно да варира. Обогаћивачи земљишта с ниском класом плодности могу да буду изузетно делотворни у одржавању плодности земљишта, упркос малом садржају хранљивих састојака.

Рециклирање, које представља једно од основних начела органске производње, смањује потребу за додацима, а истовремено и запремину „отпада” који треба да се одлаже. Ретко се догађа да башта може да буде у потпуности довољна за овакве потребе, али требало би да се рециклирају све кабасте материје из куће и баште за ту сврху.

Компост може да се направи у једноставној, прекривеној гомили у углу дворишта, контејнеру за компост, или се сав кухињски отпад може одлагати у бразде. Гомила за компост или контејнер треба да буду смештени близу голе земље или траве најбоље у сенци ван домашаја директног сунчевог зрачења. Главни састојци баштенског компоста су коров, трава и други зелени отпаци, уз додатак отпадака од воћа и поврћа из кухиње. Кључ за прављење доброг компоста јесте добар однос смесе „зелених“ и „смеђих“ састојака. У зелене састојке који су влажни и богати азотом спадају: траве, легуминозе, остаци воћа и поврћа, семе итд. У „смеђе“ састојке који су суви и богати угљеником спадају: клип и стабљике кукуруза, стабљике сунцокрета, слама, сено, дрвена струготина, дрвене гранчице итд. Свежи „зелени састојци“ као што је покошена трава брзо труну и претварају се у смрдљиву масу због тога њих треба мешати са чврстим сувим материјама које спорије труну. Ови „смеђи“ састојци су извор неопходне целулозе, која компосту даје добру структуру. Једини додатни састојци који су још потребни јесу ваздух и вода. Потребно је измешати материјале који се добро слежу и истискују ваздух, као што је покошена трава, с материјама које су растреситије и обезбеђују присуство ваздуха.

Прављење компоста

Зелене и смеђе састојке треба сакупити, добро измешати и ставити их на гомилу или у контејнер за компост ширећи материјал према ивицама, благо их сабити и натопити водом ако су суви. При каснијем додавању кухињских отпадака потребно је да се они добро помешају са већ постојећим материјалом на гомили или контејнеру. Након 6-12 месеци или раније, ако је контејнер пун или је гомила достигла жељену висину, треба престати са додавањем састојака. Треба напоменути да што је нижа гомила, бржа је разградња односно, материјал ће се брже компостирати. Када се гомила или контејнер пуне постепено, прво ће се разлагати доњи слојеви при чему се ослобађа топлота. Топлота је веома важна за процес компостирања, зато је потребно да су гомила или контејнер увек прекривени како би се унутра задржала топлота. Прекривач ће такође задржати влагу и спречити кишу да продире у гомилу. Компост је спреман за употребу када добије изглед мрке земље, има пријатан мирис, када је растресит и без видљивих остатака материјала који је унет у њега. Овај процес лети може да траје око 12 недеља, али може и да потраје и годину дана и дуже. Треба га нанети у количини двоје зидарских колица (100 литара) на 5 м2. Односно да се створи слој дебео око 1 цм, распоређен равномерно по земљишту. Компост се може примењивати у пролеће или лети, у облику смесе за прекривање или да се примени на дубину од 20 цм у земљиште.

Шта компостирати?

Зелени – брзо труну: лишће гавеза, покошена трава, живински отпад (без подлоге), млади коров и друге биљке, коприва.

Мешовити – остаци воћа и поврћа, употребљене врећице чаја, остаци повртних биљака, животињско ђубриво са сламом, сечено цвеће, меки одсечени делови живице, измет биљоједних кућних љубимаца, вишегодишњи коров.

Смеђи – споро труну: стара слама, тврде стабљике поврћа, зељасте стабљике, старе биљке из леја, јесење лишће, дрвенасти остаци орезивања, тврди и зимзелени остаци орезивања живица, картонска амбалажа, кутије од јаја, папирне кесе и слични производи, новине.

У компост НЕ додавати: остатке меса и рибе, употребљене пелене, мачији измет, пластику, стакло и конзерве, пепео од угља, синтетичка влакна, псећи измет.

Савет за брже компостирање баштенског компоста

Контејнер треба напунити одједном добром мешавином материја при чему ће се маса прилично загрејати. Извадите све из контејнера, промешајте и вратите назад. На тај начин маса која се охладила поново ће се активирати. То се може поновити једном или двапут. Превртање гомиле која се споро компостира, даће вам прилику да надгледате процес и прилагодите мешавину ако је потребно.