Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi

Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi

Hortikultura je deo poljoprivredne delatnosti i izučava se na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu još od 1974. godine. Studijski program je koncipiran tako da obrazuje visoko školovane stručnjake u oblasti proizvodnje i oplemenjivanja sadnog materijala, izvođenja i održavanja zelenih površina. Sa druge strane, smer pejzažna arhitektura je novijeg datuma i na Poljoprivrednom fakultetu se izučava od 2005. godine. Smer predstavlja bazu interdisciplinarnog znanja iz oblasti bioloških nauka, ekologije i inženjeringa, kao i planiranja i projektovanja zelenih površina.

Spoj pejzažne arhitekture sa hortikulturom je neizostavan i prosperitet jedne struke, povlači sa sobom i prosperitet druge struke. Stoga, održavanje Stručno-savetodavnog skupa „Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi“ je izuzetno važno u cilju zasnivanja jake platforme daljeg razvoja i unapređenja kako ovih dveju struka, tako i privredne delatnosti Srbije.

Stručno-savetodavni skup „Inovacije u hortikulturi i pejzažnoj arhitekturi“ se održao se 20. oktobra, prvi put ove godine sa tendencijom održavanja i narednih godina. Skup je osmišljen tako da predstavlja bazu razmene znanja i praktičnog iskustava u struci. Ideja je da se pokrenu i mladi inženjeri, da razviju svoje mišljenje i stavove.

U okviru Skupa razmatrala su se aktuelna dešavanja iz oblasti zaštite bilja, novih tehnologija u proizvodnji sadnog materijala, inovacija u bioinženjeringu i projektovanju različitih kategorija zelenih površina.

Hortikultura i pejzažna arhitektura postaju sve aktuelnija profesionalna opredeljenja današnjice i veliki broj studenata sa ova dva smera nalazi posao kako u javnim institucijama, tako i u privatnom sektoru. Možemo da se pohvalimo da se izuzetni rezultati naših studenata ostvaruju i van Srbije.

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *