Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури

Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури

Хортикултура је део пољопривредне делатности и изучава се на Пољопривредном факултету у Новом Саду још од 1974. године. Студијски програм је конципиран тако да образује високо школоване стручњаке у области производње и оплемењивања садног материјала, извођења и одржавања зелених површина. Са друге стране, смер пејзажна архитектура је новијег датума и на Пољопривредном факултету се изучава од 2005. године. Смер представља базу интердисциплинарног знања из области биолошких наука, екологије и инжењеринга, као и планирања и пројектовања зелених површина.

Спој пејзажне архитектуре са хортикултуром је неизоставан и просперитет једне струке, повлачи са собом и просперитет друге струке. Стога, одржавање Стручно-саветодавног скупа „Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури“ је изузетно важно у циљу заснивања јаке платформе даљег развоја и унапређења како ових двеју струка, тако и привредне делатности Србије.

Стручно-саветодавни скуп „Иновације у хортикултури и пејзажној архитектури“ се одржао се 20. октобра, први пут ове године са тенденцијом одржавања и наредних година. Скуп је осмишљен тако да представља базу размене знања и практичног искустава у струци. Идеја је да се покрену и млади инжењери, да развију своје мишљење и ставове.

У оквиру Скупа разматрала су се актуелна дешавања из области заштите биља, нових технологија у производњи садног материјала, иновација у биоинжењерингу и пројектовању различитих категорија зелених површина.

Хортикултура и пејзажна архитектура постају све актуелнија професионална опредељења данашњице и велики број студената са ова два смера налази посао како у јавним институцијама, тако и у приватном сектору. Можемо да се похвалимо да се изузетни резултати наших студената остварују и ван Србије.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *