IFLA Регионална радионица „Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја“

IFLA Регионална радионица „Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја“

IAP Regional workshop „The Role of Libraries in UN 2030 Agenda and Sustainable Development Goals“
#GlobalGoals #Lib4Dev #advocacy

Место одржавања: „Универзитетска библиотека“ у Београду

Радионицу похадјала Сузана Танасијевић, виши библиотекар Матичног одељења библиотеке у Јагодини, члан БДС-а, подружница Поморавски округ

Агенда: http://bds.rs/wordpress/wp-content/uploads/2018/05/Agenda-radionice-Uloga-biblioteka-u-ostvarivanju-UN-Agende-2030-28.-i-29.-maj-2018.pdf

У понедељак 28. и уторак 29. маја 2018. године у Универзитетској библиотеци у Београду одржана је #IFLA Регионална радионица „Улога библиотека у остваривању УН Агенде 2030 и циљева одрживог развоја“. Радионицу је организовало Библиотекарско друштво Србије (БДС) у оквиру IFLA Медјународног програма за заговарање (International Advocacy Program – IAP) и део је регионалног пројекта кои је остварен у сарадњи Библиотекарског друштва Србије (БДС) са Хрватским књижничарским друшвом (ХКД) и Асоцијацијом информацијских стручњака-архивиста, библиотекара и музеолога из БиХ (БАМ).

Прва оваква радионица одржана је у Загребу 17. и 18. априла, а трећа ће бити одржана 22. јуна у Мостару. Радионици у Београду је присуствовало 25 библиотекара из целе Србије, 5 студената са Катедре за библиотекарство и информатику и колегинице из Хрватске и БиХ које су уједно биле и предавачи на радионици.

Скуп су отворили проф. др Александар Јерков, управник Универзитетске библиотеке,  др Богдан Трифуновић, председник БДС и Карла Хершеj (Karla Hershey), стална координаторка УН у Србији која је говорила о улози библиотека у остваривању глобалних циљева.

Сврха радионице је била усавршавање вештине заговарања која библиотекарима помаже у лобирању за укључивање библиотека у националну и локалну полиику остваривања УН Агенде 2030. Предавачи из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине представили су резултате истраживања из својих библиотека о програмима и активностима којима остварују циљеве одрживог развоја. Такодје, уз помоћ IFLA водича, учило се како се причају успешне приче и креирају кратки филмови, како се спрема успешни медијски наступ и остварује партнерство са цивилним и владиним сектором.

Од 25 полазника радионице формирано је пет тимова (по пет чланова у тиму) који су активно учествовали у тематским радионицама. Тема једне од радионица је била: испричај причу. Задатак: у договору са тимом, од свих предложених, требало је изабрати једну активност, програм или пројекат библиотеке, било да је актуелан, завршен или планиран и представити га. Наслов је требало да садржи до 7 речи, да је интересантан и позива на читање. Прича се састојала од следећих елемената:

– „Удица”: две-три реченице које увлаче читоца или слушаоца у причу.

– Објашњење: зашто је наведени програм спроведен? Ко је учествовао, како?

– Резултат: Шта се променило? Који успех је постигнут?

Након 10 минута осмишљавања, сваки тим је представио своју активност пратећи задата упутства и параметре. Тим чији је члан била Сузана Танасијевић библиотекар библиотеке у Јагодини, изабрао је да се представи програм АгроЛиб http://agrolib.rs/  који библиотека у Јагодини успешно спроводи  од 2011 године. Полазници радионице били су упознати са постигнутим резултатима и успесима АгроЛиб сервиса за пољопривреднике. Поента је била да се реализовани резултати АгроЛиб пројека и активности које се у оквиру њега спроводе повежу са циљевима одрживог развоја који су остварени а то су:

Циљ 1: Окончати сиромаштво свуда и у свим облицима.

Циљ 2: Окончати глад, постићи безбедност хране и побољшану исхрану и промовисати одрживу пољопривреду .

Циљ 4: Обезбедити инклузивно и квалитетно образовање и промовисати могућности целоживотног учења.

Циљ 5: Постићи родну равноправност и оснаживати све жене и девојчице.

Циљ 8: Промовисати инклузиван и одржив економски раст, запосленост и достојанствен рад за све.

Циљ 10: Смањити неједнакост измедју и унутар државе.

Поред поменуте радионице полазници су учествовали и у креирању:

Радионице: Идеас Сторе! Како библиотеке подижу свест о циљевима у заједници?

Радионице: Вести из несвести или како осмислити и препричати колеги на интересантан начин да сте били на радионици о библиотекама и глобалним циљевима.

Крајњи циљ пројекта је да се након завршетка селектују и одаберу приче из добре праксе библиотека које подржавају остваривање циљева одрживог развоја како би се уврстиле у IFLA LIBRARY MAP OF THE WORLD.

Током оба дана дружења владала је невероватно добра и позитивна енергија пуна ентузијазма и размене добрих и иновативних идеја. Пуно се научило а значајна је размена искустава са колегама из Хрватске и Босне. Посебно је значајно истаћи да су сви полазници радионице добили IFLA сертификате о учествовању на медјународној радионици. Препорука организатора је да у будућности, полазници радионице као едукатори  подстичу и реализују програме у својим библиотекама који ће промовисати остваривање циљева одрживог развоја.