Budućnost pripada borovnici

Budućnost pripada borovnici

Sve što ste hteli da znate o borovnici, a niste imali koga da pitate je podnaslov koji se sam nametnuo, nakon slušanja dijaloga zainteresovanih voćara na nedavno završenom prvom Međunarodnom sajmu i konferenciji o voćarstvu PROFIFRUIT održanoj u beogradskom Belexpo centru.

U odnosu na jabučastvo voće kojem cena konstantno pada poslednjih godina, kod borovnice cena svežeg ploda je skoro konstantna. Druga veoma bitna stvar je ta što se marketing za konzumiranje svežeg ploda brže razvija nego marketing za podizanje novih zasada. Nije realno da u narednih par decenija dođe do zasićenja tržišta kada je u pitanju proizvodnja svežeg ploda borovnice. U skorije vreme, pojavile su se firme koje nude zatvoren ciklus: od momenta kada se proizvođač pojavi, sa mehaničkom i hemijskom analizom zemljišta, hemijskom analizom vode, kada se odlučuje o sadnji na bankovima ili hidroponiju u saksijama. Pružaju i konsultacione usluge oko izbora sadnica, sistema navodnjavanja, protivgradnih mreža, vođenja proizvodnje, obuke berača, pa sve do otkupa svežeg ploda.

Podizanje hektara pod jabukom i borovnicom košta identično. Jabuka u punom rodu može da rodi između 60 i 70 tona. Neka prosečna cena jabuke je 35-40 evrocenti. Borovnica u punom rodu može da rodi od 15-19 tona po hektaru. Prosečna cena borovnice franko Holandija na paritetu kod otkupljivača je 6 evra po kilogramu. Troškovi proizvodnje od 1. januara do 31. decembra, kada ostvarite prinos od bar 15 tona po hektaru, uklope se u 2,5 evra po kilogramu. Apsolutno svi troškovi. Što znači da možete da ostvarite prihod od 3 – 3,5 evra po kilogramu. To bi bio prihod po hektaru od 40.000 evra pa i više. To je kod jabuke nemoguće ostvariti.

Proizvodnja borovnice se širi u Srbiji. Problem je u tome što ljudi pokušavaju da improvizuju proizvodnju. Borovnica zahteva specifičnu tehnologiju uzgoja. Recimo, jabuku navodnjavate u ranim jutarnjim satima i završili ste posao. Borovnicu morate da zalivate i prihranjujete u toku dana od 5 do 8 puta. Ako uvedete automatizaciju, kontrolu vode, da regulišete pH vrednost, da eliminišete bikarbonate iz vode, tada ćete imati fenomenalan rezultat. Imaćete plodove prve+ klase koji su za evro skuplji u odnosu na plodove druge klase. Taj evro za prvu+ klasu sa jednog hektara pokriva investiciju u automatiku. Jedino pravilno razmišljanje za voćara koji radi 2-3 hektara je da uvede i automatizaciju. Od Holanđana smo čuli da imamo dobru količinu ploda, ali nemamo kvalitet. I to je problem. Od približno 1.000 hektara koje imamo pod borovnicom, par desetina ima automatizovane sisteme.

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *