Бронза за козји сир из Срема

Бронза за козји сир из Срема

Зрели козји сир млекаре “Горски” из Јаска добио је бронзану медаљу на Wорлд Цхеесе Аwардс, светском такмичењу сирева, које је одржано 18. новембра у Лондону у конкуренцији од 3.000 сирева из 35 земаља света.

Власница млекаре, Новосађанка Љиљана Паушић Мојић, поводом ове престижне титуле, каже да је ова награда показатељ да се труд и улагање у квалитет увек исплате, а то је овога пута препознато и на светском нивоу.

На највећем међународном такмичењу сира Wорлд Цхеесе Аwардс у Великој Британији, учествовало је 35 такмичара из разних земаља са више од 3.000 сирева. Једини произвођач из Србије била је млекара “Горски” из фрушкогорског села Јазак, која је успела да се окити бронзаном медаљом у веома јакој конкуренцији.

Прва међународна награда за сир из Србије

– Обавестили су ме да је ово прва међународна награда за неки сир из Србије, и веома ми је драго ако је тако. Нама је ово исто прво међународно признање, и сада смо на неки начин отворили пут и другим произвођачима сирева, за које очекујем да ће кренути нашим стопама, како би добар сир из Србије ставили тамо где му је место, међу најбољима – наглашава Љиљана.

Судијски тимови оцењивали су сиреве по боји, текстури, конзистенцији, мирису, и наравно, укусу. Све ово је задовољило високе критеријуме стручног жирија.

– Некако, сви овај зрели сир сматрају обичним, али за мене је он увек био најбољи сир. Признајем, није га лако направити, али уз труд испадне добар. Тај сир је наша традиција, и зато ми је посебно драго што је баш он добио признање – вели Љиљана Паушић Мојић, додајући да не треба подлегати флоскули да је све што је страно боље од нашег, те да и ми имамо чиме да се подичимо.

Ова мала фрушкогорска млекара почела је производњу козјег сира пре девет година и до данас је избацила разноврсну палету, од полутврдих сирева, сирева у храстовини, са лавандом, па до младог козјег сира. Добитници су златних медаља на Новосадском сајму 2016. и 2017. године.

– Имамо фарму са више од 50 коза расе алпина, које пасу у чистој средини на падинама Фрушке горе. Наши сиреви се праве од 100 одсто козјег млека, зато их воле странци, јер они нису љубитељи индустријских сирева – напомиње наша саговорница.

Дегустациона сала

Љиљана је пролетос отворила малу дегустациону салу, на имању где је млекара. Посетиоци овде могу да пробају све врсте сирева, али и да сами учествују у креирању укуса по сопственој жељи.

Извор: Новости

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *