Biblioteka na točkovima

Biblioteka na točkovima

Neobična pojava u jednom sasvim običnom srpskom selu. Reč je naime, o knjižničarki Ružici Popović iz sela Glavinci koja na svom biciklu, jednom nedeljno a nekada i češće, ako to korisnici žele, obilazi svoje meštane i odnosi im na kućni prag literaturu iz seoske biblioteke „Otvorena knjiga“ u Glavincima.

Prizor jedinstven u ovom kraju, knjižničarka poštovana u svom selu, a Biblioteka omiljeno mesto mladih. Međutim, ima i onih meštana koji ne stižu da do nje dođu zbog brojnih obaveza i obimnog seoskog posla, pa eto njima „Biblioteke na točkovima“ u njihovoj avliji. Srećni, zadovoljni, vrlo rado čitaju poljoprivrednu literaturu, a neke domaćice koriste priliku da pročitaju i koji roman. Spoje lepo i korisno.

Naša Ružica izlazi u susret svima, pa tako svi dobiju željeni naslov, čak i ako to zahteva da, za njihove potrebe, Ružica literaturu nađe i u selo donese iz Narodne biblioteke „Radislav Nikčević“. Njoj to ne predstavlja teškoću. Svoj posao shvata ozbiljno i obavlja ga odgovorno i sa velikim zadovoljstvom, a sve za dobrobit svoga sela i njegovih žitelja.

Ne smeta joj sunce, ni kiša, a kada padne sneg, prestaje sa radom „Biblioteka na bicikli“. Zimi su poljoprivrednici malo slobodniji pa svrate do Biblioteke, informišu se, nešto i pročitaju, posećuju predavanja njima namenjena. I tako sve do prvih sunčevih zraka u proleće, kada se sve budi pa i ova mala pokretna biblioteka.