Библиотека на точковима

Библиотека на точковима

Необична појава у једном сасвим обичном српском селу. Реч је наиме, о књижничарки Ружици Поповић из села Главинци која на свом бициклу, једном недељно а некада и чешће, ако то корисници желе, обилази своје мештане и односи им на кућни праг литературу из сеоске библиотеке „Отворена књига“ у Главинцима.

Призор јединствен у овом крају, књижничарка поштована у свом селу, а Библиотека омиљено место младих. Међутим, има и оних мештана који не стижу да до ње дођу због бројних обавеза и обимног сеоског посла, па ето њима „Библиотеке на точковима“ у њиховој авлији. Срећни, задовољни, врло радо читају пољопривредну литературу, а неке домаћице користе прилику да прочитају и који роман. Споје лепо и корисно.

Наша Ружица излази у сусрет свима, па тако сви добију жељени наслов, чак и ако то захтева да, за њихове потребе, Ружица литературу нађе и у село донесе из Народне библиотеке „Радислав Никчевић“. Њој то не представља тешкоћу. Свој посао схвата озбиљно и обавља га одговорно и са великим задовољством, а све за добробит свога села и његових житеља.

Не смета јој сунце, ни киша, а када падне снег, престаје са радом „Библиотека на бицикли“. Зими су пољопривредници мало слободнији па сврате до Библиотеке, информишу се, нешто и прочитају, посећују предавања њима намењена. И тако све до првих сунчевих зрака у пролеће, када се све буди па и ова мала покретна библиотека.