Авантура од чокота до боце

Авантура од чокота до боце

Португизер 2016 винарије Киш из Сремских Карловаца најбоље је оцењено вино и апсолутни шампион у категорији младих вина на петом међународном такмичењу Португиесер ду Монде, одржаном у Печују у Мађарској.
Осим винарије Киш, одлично су прошла и вина Мачковог подрума из Ирига, освојивши златне медаље за млади португизер и за розе.

Винске судије из девет земаља оценили су преко сто узорака вина од португизера и доделили медаље и трофеје у четири категорије: млади португизер, купаже са португизером, специјална вина и одлежали португизер.
Винограду у сваком моменту нешто прети. Прскање мора да се уради у неколико сати. Пуно је изазова у производњи грожђа, моменту бербе, његовој преради, неговању вина па до правог момента за избацивање на тржиште. И тада вино добије коначну оцену.

„Требаће тржишту једна таква аутохтона сорта. Изузетно је тежак за рад у винограду јер је крт. Сто пута сам рекао да бих искрчио португизер да виноград може да роди за годину дана. Али мој отац је видео потенцијал у тој сорти“, рекао је власник награђеног португизера.

Опоре, тешке, барикиране сорте су у моди. Али били смо на једном винском фестивалу у Црној Гори. Нисмо ни распаковали штанд, а пришле су нам две госпође и тражили нашу франковку. На питање зашто баш ту сорту, оне су одговориле да тешка, црногорска вина могу да пију сваку дан, а да би сада да попију нешто лакше. Иста прича је и са португизером. Одмах након признања у Печују била су нам у винарији три шеика. Реакције су биле више него позитивне, а оцена је да се у португизеру може уживати. И уз више попијених чаша за разлику од тешких вина. Аутохтоне сорте имају своју шансу. Сетите се реакције винске публике дефинисане у ставу АBC (anything but chardonnay). Кад гост дође у ресторан, конобару је најлакше да га понуди. Португизер има своју шансу на домаћем тржишту, али у ограниченим количинама.

Италијански ризлинг код наше популације има јако лошу конотацију, због производње масовног вина у Титово време брендираног као Карловачки ризлинг. Наш грашац бели који је дао први род још 1991. на изузетном је локалитету и даје савршено грожђе. Иначе, грашац се зове зато што му је бобица као зрно грашка. А такав, рехуљав грозд нам је веома битан јер је мање подложан труљењу.

Предраг Пеђа Црнковић не дозвољава да се производња грожђа и вина назове послом. Како каже – то је робија. Каже да је посао од 7 до 15х, а да они у виноград крећу од 6 до 7х а завршавају га у 20х.

Робија са срећним завршетком.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *