Anti-frost sistem

Anti-frost sistem

Zaštita od mraza orošavanjem, ili tzv. antifrost sistemom efikasan je, ali doduše, skup način zaštite od izmrzavanja cvetnih pupoljaka u zasadima voća. Antifrost sistem se uključuje pre nastupanja mraza, a ceo postupak traje dok opasnost od mraza ne prođe. Mana ovog sistema je velika potrošnja vode i energije. Što je veći zasad voća utoliko se troškovi uvećavaju.

– Revolucionarni anti-frost sistem ili pulsni anti-frost sistem troši samo 1/3 vode u odnosu na klasični sistem. Klasičnim sistemom se troši oko 40 m3/h/ha dok sa pulsnim anti-frost sistemom se upotrebi od 12-15 m3 vode/h/ha. Koristite mnogo manje vode, energije, a u mogućnosti ste da odmah nakon zaštite od mraza uđete u voćnjak i nastavite sa redovnim poslom.

Osnovni problem kod rada klasičnim antifrost sistemom u martu ili aprilu je da, nakon potrošnje velike količine vode, voćari ne mogu da uđu u voćnjak zbog natopljenog zemljišta. Sa pulsnim antifrost sistemom to je moguće već pri kraju dana nakon tretmana. U Poljskoj je ovim sistemom zaštićena jagoda pri temperaturi od -8°C i da pri tome nije bilo oštećenja. Uz protivgradne mreže sa pulsnim antifrostom voćarska proizvodnja je zaštićena od spoljnih uticaja. Ovakav sistem već je podignut na 4ha u zasadu borovnice u Ribarima kod Šapca.

– Voćarima je za upotrebu pulsnog antifrosta potrebna manja akumulacija vode, manje pumpe, manji cevovodi, pa se na kraju troši i manje energije. Ovaj sistem se u letnjim mesecima koristi za snižavanje temperature u voćnjaku i „izvlačenje“ biljke iz stanja hibernacije. Sistem koristimo i za povećanje obojenosti kod crvenih sorti jabuka, provokaciju bolesti i delimičnu zaštitu i folijarnu prihranu.

Zna se koliko je kvalitetna i pravovremena zaštita od bolesti i štetočina važna u savremenom voćarstvu. Pulsni antifrost može da se koristi i za „provokaciju“ bolesti.

– Onog trenutka kada agronom ili zaštitar primeti da u zasadu ima dovoljno askospora u ekonomskom dvorištu se sve pripremi za zaštitu. Potom se sistem uključuje. Time se provocija otvaranje spora i pokretanje bolesti. Potom isključujete sistem i počinjete sa zaštitom. Na taj način se broj tretiranja smanjuje bar za jedno do dva.

Ostavite komentar

Vaša adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena * *