Анти-фрост систем

Анти-фрост систем

Заштита од мраза орошавањем, или тзв. антифрост системом ефикасан је, али додуше, скуп начин заштите од измрзавања цветних пупољака у засадима воћа. Антифрост систем се укључује пре наступања мраза, а цео поступак траје док опасност од мраза не прође. Мана овог система је велика потрошња воде и енергије. Што је већи засад воћа утолико се трошкови увећавају.

– Револуционарни анти-фрост систем или пулсни анти-фрост систем троши само 1/3 воде у односу на класични систем. Класичним системом се троши око 40 м3/х/ха док са пулсним анти-фрост системом се употреби од 12-15 м3 воде/х/ха. Користите много мање воде, енергије, а у могућности сте да одмах након заштите од мраза уђете у воћњак и наставите са редовним послом.

Основни проблем код рада класичним антифрост системом у марту или априлу је да, након потрошње велике количине воде, воћари не могу да уђу у воћњак због натопљеног земљишта. Са пулсним антифрост системом то је могуће већ при крају дана након третмана. У Пољској је овим системом заштићена јагода при температури од -8°Ц и да при томе није било оштећења. Уз противградне мреже са пулсним антифростом воћарска производња је заштићена од спољних утицаја. Овакав систем већ је подигнут на 4ха у засаду боровнице у Рибарима код Шапца.

– Воћарима је за употребу пулсног антифроста потребна мања акумулација воде, мање пумпе, мањи цевоводи, па се на крају троши и мање енергије. Овај систем се у летњим месецима користи за снижавање температуре у воћњаку и „извлачење“ биљке из стања хибернације. Систем користимо и за повећање обојености код црвених сорти јабука, провокацију болести и делимичну заштиту и фолијарну прихрану.

Зна се колико је квалитетна и правовремена заштита од болести и штеточина важна у савременом воћарству. Пулсни антифрост може да се користи и за „провокацију“ болести.

– Оног тренутка када агроном или заштитар примети да у засаду има довољно аскоспора у економском дворишту се све припреми за заштиту. Потом се систем укључује. Тиме се провоција отварање спора и покретање болести. Потом искључујете систем и почињете са заштитом. На тај начин се број третирања смањује бар за једно до два.

Оставите коментар

Ваша адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена * *